Blogg

Lekstugestämma Valborg – med beställningsbart majtåg!

Inspirerade av nöd, skånsk majtradition och Maggis, Evelinas och Christians Distanserz har Toftabo Folk nu bestämt att köra även Valborgstämman som en utomhusstämma och med särskild inriktning mot att ”gå maj” till de som inte kan komma ut p.g.a. Corona. Deltagarantalet är begränsat till 45 personer – men vi som är här kan ju sjunga och spela utanför många fler fönster än så om önskas. Som i påsk så kommer allt ske utomhus med uppmuntran till minst 1,5 m avstånd mellan deltagarna och flera ställen att tvätta händerna på utomhus. Tack vare ni fina som kom och hjälpte och byggde i påsk har vi nu finfint utedansgolv och flera eldstäder med färdighuggen ved att värma oss vid!

Det blir inget stort majbål i Väggarp p.g.a. smittrisk men vi kommer ha ett eget bål här på torsdag kväll då vi även fortsätter dansa in utomhusdansbanan med solo- eller inomhushållsdanser! Fredagen är vigd att lära in majsånger och i Toftabos klädförråd hitta sin allra stiligaste majkostym inför premiärmajtåget på lördagen den 2 maj. Vi går runt i hemmabyarna och kan även frakta oss till närliggande städer/byar om önskemål finns. Skriv till oss så gör vi ett schema!

Under helgen hoppas vi även hinna med att åka mer kanot och ha den där viskvällen nere vid ån som p.g.a. intensivt byggande inte blev av förra gången. Riktigt välkomna om ni är helt friska och hör av er om ni vill ha ett besök av Toftabos majtåg på lördagen den 2 maj!

Lekstugestämma PÅSK Utomhusstämma!

Planerar nu för en ovanlig utomhusstämma i påsk med flera ställen utomhus att tvätta händerna på! Byggande av utedansbana med tillhörande tält var redan planerat sedan tidigare…så världsläget bara puffar oss i rätt riktning! Och eftersom lagret av tält nu är långt över 20 st kan övernattande erbjudas enkeltält. Och så klart massa mysiga brasor utomhus att spela och sjunga vid!

Vi startar på eftermiddagen den 8 april med dansbanebygge och med att uppmärksamma dymmelonsdagen genom att spela en förunderligt vacker specialkomponerad vals, Dymmelsvalsen av Johan Helgo Andersson.

Just denna stämman kommer det inte finnas sedvanliga programpunkter utan fokus är buskspel, solodans med klick samt byggande av ett utomhusdansgolv som på lördagskvällen invigs med en praktfull Påskfolkbal! På söndagen den 12 april kl 19 är det tänkt att det blir upprepad visstugesuccé med Ylva och Bitte – denna gång utomhus runt brasan.

På grund av situationen och denna stämmas upplägg tror vi inte att vi riskerar komma över 50 gäster utom kanske just på lördag kväll. Vill ni komma lördag kväll så ombeds ni därför skriva en kommentar här, på FB eller maila lekstugestamma@gmail.com för att reservera en av 45 platser. Tack på förhand för detta!

OBS: Det tidigare utannonserade Skåneunika föredraget Härader och häradsspelmän, med Patrik Sandgren, arkivarie på Folklivsarkivet vid Lunds universitet har skjutits på framtiden eftersom vi tror att det gör sig bättre inomhus och förtjänar mer publik än vad dessa virustider erbjuder. Mer info om detta kommer efter påsk!

Program Lekstugestämma 8 MARS

Fredag 6 mars
18.30 Café Carpa Cultural öppnar
19.30 Feministisk folkmusikkonsert med musiker från Lunnevads folkhögskola, följt av dans till spellista. Rekommenderad spelkvinnepeng är som alltid 50 kr.

Lördag 7 mars
kl 10.00 Morgonspel med kvinnolåtar för småspelmän – Här är gille, Upp å ut å gå, Det dansar en göing på minidurspel och kanske t.o.m. även Till Landskrona
kl 11.00 Mysdans – med efterfrågat fokus på mysig slängpolska – allt i dansupptecknare Gerda Runnqvist-Jacobson anda
kl 13.00 Allspelsövning – titta på hemsidans 8marsflik och se önska vilken av låtarna du vill öva på lite extra denna timma
kl 14.00 Dagens dans efter Gerda Runnqvist-Jacobson – vi lär oss en eller flera av de danser Gerda gav ut i Svenska Folkminnesföreningens årsbok 1927
kl 15.30 Thédans! till ALLSPEL av dessa underbara kvinnolåtar https://toftabo.wordpress.com/8-mars/
kl 17.00 Dagens dam! Den otroliga, fantastiska och alldeles sanna sagan om Signe Willén som ledde Skånska spelmanslaget på 30-talet i Brösarp berättas av Sven Midgren
kl 18.00 Mammas middag – alla är självklart inbjudna 😉
kl 19.00 Visstuga med Ylva Svenonius och Bitte Kronkvist med upplivande av gamla takter och nygammalt bus
kl 20.30 Dans till spellista som inleds av Kringla som består av Inger Skoog, Bim Wikström, Eva Sæther, Lisa Kjellsson och Merete Wikerstål. Under kvällen spelar även Jenny Gustafsson, Toftabo Husband m.fl.

Söndag 8 mars
09.00 Grötfrukost och morgonmys
10-13 Kurs inklusive brunch: Låtar efter kvinnliga traditionsbärare med Jenny Gustafsson

Lekstugestämma 8 MARS

SENASTE NYTT! Lekstugestämma 8 MARS inleds med en Feminististisk Folkmusikkonsert med musik efter kvinnliga traditionsbärare tolkad av Klara Karlsson, Annie Engvall och Vilhelm Enroth – en trio som i vanliga fall spelar tillsammans på Lunnevads folkhögskola. Klara iscensatte denna konsert som examensarbete förra året och presenterar här en uppdaterad och upphottad version med fioler, saxofoner, sång och cello. Även gästpel av Olof Bergström och Daniel Johansson på fiol och kohorn. Konserten startar kl 19.30 på fredagen den 6 mars och antalet platser är begränsat – så kom i tid. Rekommenderad spelkvinnepeng är som alltid 50 kr.

På lördagen blir det bland annat den otroliga, fantastiska och alldeles sanna sagan om Signe Willén som ledde Skånska spelmanslaget på 30-talet i Brösarp, ett kärt återseende av Kringla som spelar till dans med mycket kvinnolåt och visstuga med Bitte och Ylva.

Om stämman i övrigt: Lekstugestämmorna går av stapeln vid storhelger – för att så många som möjligt av stämmofantasterna världen över ska kunna närvara! Och efter succén förra året får numera 8 MARS ses som en väletablerad storhelg och vi bjuder därför in till stämma hela helgen den 6-8 mars. Fokus i år blir på musiken, ja all den ljuvliga folkmusik som gjorts och förmedlats av kvinnliga traditionsbärare. Så titta igenom era samlingar och se vilka godingar ni kan bidra med, här på Toftabo har vi till vår stora glädje upptäckt att flera favoriter i Skånelåtar för småspelmän är upptecknade efter kvinnor och fler är på gång! Att titta på allspelsfliken på lekstugestamma.se är alltid att rekommendera men till denna stämman finns en alldeles egen lista med låtar för 8 MARS – där bl.a både den underbara valsen från Korsberga i Västergötland efter SpeleMaja och Bingsjöstämmans nya allspelslåt av Nelly Östlund finns med. https://toftabo.wordpress.com/8-mars/ Så håll tillgodo och håll i mössan – här blir snart massa party och sinnliga upplevelser på Toftabos bästa storhelgstillskott!

Lekstugestämma JUL

Mysigaste och mest avslappnade julfirandet sker i Väggarp i dagarna tre EFTER själva julen då vi gjort det vi måste och bara får vara lyckliga och njuta av att träffas och spela och dansa ihop!

Massa dans och spel från torsdag kväll till söndag morgon i Toftabo, fd prästgård/församlinghem/förskola! Tåg till Örtofta en mil norr om Lund går från de flesta ställen – eventuellt får ni byta på vägen! Och förhoppningsvis är både slottet och forsen i bästa vinterskrud!

Preliminärt program- förutom helatidens buskspel och annat bus!
26-27 dec Premiär för Staffansritt på käpphästar med jultiggeri till skönsång av våra allra finaste folkliga julvisor. Vi övar, slöjdar och planerar på torsdagen och ägnar fredagen åt att förgylla Väggarpsbornas tredjedag jul med bästa jullekstugestämningen.
Fre 27 dec
16.30 samling inför Staffansritt
17-18 Staffansritt med julesång i Väggarp
18.00 Middag smarrig grönkålspaj 50 kr

19.15 Julvisstuga ledd av Mattias Bengtsson
20.30 Nybildade Österlens spelmanslag 2.0 inleder kvällens DANSKVÄLL och därefter spellista med bl.a dans till sång med julpolskor och annat dansant – skriv upp dig på spellista https://www.supersaas.se/schedule/Toftabo/Spellista – gratis middag för de som spelar till dans
Lör 28 dec- mer vanligt stämmoprogram med
kl 11 Mysdans – självklart med klick!
kl 12 Cafe Carpa Cultural öppnar
kl 13 Lärlåt I
kl 14 Dagens dans
kl 16 Lärlåt II
kl 17 Gemensam matlagning med samtidig julvisstuga
kl 19 Efterjulmiddag
kl 20.00 Eftermiddagsmenuett
kl 20.30 Dans till spellista https://www.supersaas.se/schedule/Toftabo/Spellista
kl 23.30 Lekstugebandet spelar till nattadans tills…
Sön 29 dec – kl 9ish… Grötfrukost, polskepatrull och kanske en lärlåt I

Program för superfolkveckan

Lördag 26 oktober: Spelmansförbundets höstfest  https://www.facebook.com/events/2415020602079388/
Söndag 27 okt: Tältuppsättning och ljusdekoration
Mån 28 okt Smörgåsbordsutlärning kl 11, 15 och 19 https://www.facebook.com/events/1231097583719084/ och även potatisupptagning till potatislovets ära!
Tis 29 okt – Smörgåsbordsutlärning kl 11, 15 och 19 och insamling av material till halloweenpynt m.m.
Ons 30 okt – Smörgåsbordsutlärning kl 11, 15 och 19 och tillverkning av halloweenpynt
Tors 31 okt – Smörgåsbordsutlärning kl 11, 15 och 19 och Halloweenfest som avslutning på danskursen
Fredag den 1 nov
Hela dagen stämmoföreberedelser med förhoppningsvis intensiv repetition av gamla allspelslåtar – wherevere you are!
kl 18.00 Miniutlärning av nya allspelslåtar Fånga dagen, barnens favoritpolska från Flädie och Fattigvorden
kl 20.00 Dans till allspel och spellista – med dansbiljetter såklart
Lördag 2 nov
kl 9 – Frukost och mysspel
kl 11 Mysdans
kl 13 Allspel – se https://toftabo.wordpress.com/allspelslatar/
kl 14 Dagens Dans – schottisvarianter med Cecilia Hassel
kl 16 Sockerbetslyktor tillverkas
kl 17 Lärlåt – med Olof Lindgren från Rättvik
kl 18.30 Menuettmiddag
kl 19.15 Visstuga vid brasa 1, 2 eller 3
kl 20.00 Dans till spellista – skriv upp dig du med, de som spelar till dans blir dels bjudna på middagen och kan dessutom lösa in sina ihoptjänade dansbiljetter till något smarrigt i Café Carpa Cultural. Beprövad succé! https://www.supersaas.se/schedule/Toftabo/Spellista
Söndag 29 sept
kl 9 – Frukost, mysspel, mysdans och kanske en Lärlåt till?

EDIT: En veckas folklig dans NU som smörgåsbord!

NU även för dig som inte har lov eller kan vara med alla dagar! Om ni önskar något riktigt mycket är vi inte omöjliga och justerar därför upplägget för nästa veckas dansträning att ske i form av SMÖRGÅSBORD. Istället för löpande kurs anammar vi metoden från En timme i taget – folkmusikfiol och har utlärning just en timme i taget vid tre tillfällen per dag kl 11, kl 15 och kl 19. Däremellan är det såklart fritt fram att dansa och även vid behov få feedback på just det du önskar. Upplägget innebär att vi under kursens fyra dagar kommer att arbeta med 12 fristående teman där en kan vara med på så många som en har möjlighet till. Till exempel går det ju utmärkt att bara komma på de fyra utlärningstillfällena kl 19 på kvällarna – eller köra intensivt två-tre dagar såsom ungdomarna tänkt sig. Exempel på tema som kan behandlas ser ni i bilden ovan – men vi är öppna för förslag och önskemål om när respektive tema ska gå av stapeln. Så hör av er om ni har något särskilt önskemål – annars är det bara att droppa in och då kostar var timme 50 kr/person.

Danskurs på höstlovet 28-31 okt

För att fler ska hitta euforin och innerligheten i framförallt olika polsketyper men även i vals, menuett, schottis och lite tango erbjuds under höstlovet en fyra dagars utbildning i folklig dans med möjlighet till övernattning i masslogi och buskspel/dans på kvällarna. Kursen är en del av Väggarps superfolkvecka som inleds med Spelmansförbundets höstfest den 26 oktober och avslutas med Lekstugestämma den 1-3 november. Kursen riktar sig både till erfarna folkdansare som vill passa på att en hel vecka få fördjupa sig i det vi älskar och för nya folkdansare som vill arbeta med teknik, samdans och musikalitet i det som dansas på stämmor runt om i landet. Förläggningen på höstlovet är särskilt påtänkt för att landets folkmusikungdomar ska få en plattform att träffas och dansa tillsammans på – även när sommarens stämmor är slut. Därför även ett lägre pris för ungdomar t.o.m. 23 år.
En vecka folklig dans leds av Tove Gladh som i början på 2000-talet drev en tangoskola och tangofestival i Stångby gamla tågstation och undervisade i tango internationellt och lokalt. Med tiden återvände Tove till folkmusiken och det älskade spelmansstämmolivet – och ville dansa mest hela tiden. Tove både undervisar och dansar med hjärtat före och med devisen att alla kan lära sig allt. Som spelman och danskavaljer gästas kursen av Olof Lindgren från Östbjörka utanför Rättvik. Olof har en fantastisk intuitiv känsla för både dansandet och spelandet som garanterat inspirerar dansare att våga pröva både att bara var i dansen och även hitta på alla möjliga hyss däri. Sina tunga dalatraditionsmantel till trots är Olof även nyfiken på allt som kan utveckla och inveckla dansen och tar gärna med nya dansare in i detta utforskande.
Kursen pågår kl 10-16 varje dag och kostar 975 kr för vuxen, 675 kr för studenter och medlemmar i Skånes spelmansförbund och bara 375 kr för barn och ungdomar t.o.m. 23 år. Barnpassning för mindre barn åt föräldrar som går danskurs finns och kostar 200 kr/barn. Övernattning i tält/masslogi samt enkel gemensamhetsmatlagning ingår. Anmälan till tove.gladh@gmail.com senast den 15 oktober 2019.