Blogg

Lekstugestämma JUL

Mysigaste och mest avslappnade julfirandet sker i Väggarp i dagarna tre EFTER själva julen då vi gjort det vi måste och bara får vara lyckliga och njuta av att träffas och spela och dansa ihop!

Massa dans och spel från torsdag kväll till söndag morgon i Toftabo, fd prästgård/församlinghem/förskola! Tåg till Örtofta en mil norr om Lund går från de flesta ställen – eventuellt får ni byta på vägen! Och förhoppningsvis är både slottet och forsen i bästa vinterskrud!

Preliminärt program- förutom helatidens buskspel och annat bus!
26-27 dec Premiär för Staffansritt på käpphästar med jultiggeri till skönsång av våra allra finaste folkliga julvisor. Vi övar, slöjdar och planerar på torsdagen och ägnar fredagen åt att förgylla Väggarpsbornas tredjedag jul med bästa jullekstugestämningen.
Lör 28 dec- mer vanligt stämmoprogram med
kl 11 Mysdans – självklart med klick!
kl 12 Cafe Carpa Cultural öppnar
kl 13 Lärlåt I
kl 14 Dagens dans
kl 16 Lärlåt II
kl 17 Gemensam matlagning med samtidig julvisstuga
kl 19 Efterjulmiddag
kl 20.00 Eftermiddagsmenuett
kl 20.30 Dans till spellista
kl 23.30 Lekstugebandet spelar till nattadans tills…
Sön 29 dec – kl 9ish… Grötfrukost, polskepatrull och kanske en lärlåt III

Program för superfolkveckan

Lördag 26 oktober: Spelmansförbundets höstfest  https://www.facebook.com/events/2415020602079388/
Söndag 27 okt: Tältuppsättning och ljusdekoration
Mån 28 okt Smörgåsbordsutlärning kl 11, 15 och 19 https://www.facebook.com/events/1231097583719084/ och även potatisupptagning till potatislovets ära!
Tis 29 okt – Smörgåsbordsutlärning kl 11, 15 och 19 och insamling av material till halloweenpynt m.m.
Ons 30 okt – Smörgåsbordsutlärning kl 11, 15 och 19 och tillverkning av halloweenpynt
Tors 31 okt – Smörgåsbordsutlärning kl 11, 15 och 19 och Halloweenfest som avslutning på danskursen
Fredag den 1 nov
Hela dagen stämmoföreberedelser med förhoppningsvis intensiv repetition av gamla allspelslåtar – wherevere you are!
kl 18.00 Miniutlärning av nya allspelslåtar Fånga dagen, barnens favoritpolska från Flädie och Fattigvorden
kl 20.00 Dans till allspel och spellista – med dansbiljetter såklart
Lördag 2 nov
kl 9 – Frukost och mysspel
kl 11 Mysdans
kl 13 Allspel – se https://toftabo.wordpress.com/allspelslatar/
kl 14 Dagens Dans – schottisvarianter med Cecilia Hassel
kl 16 Sockerbetslyktor tillverkas
kl 17 Lärlåt – med Olof Lindgren från Rättvik
kl 18.30 Menuettmiddag
kl 19.15 Visstuga vid brasa 1, 2 eller 3
kl 20.00 Dans till spellista – skriv upp dig du med, de som spelar till dans blir dels bjudna på middagen och kan dessutom lösa in sina ihoptjänade dansbiljetter till något smarrigt i Café Carpa Cultural. Beprövad succé! https://www.supersaas.se/schedule/Toftabo/Spellista
Söndag 29 sept
kl 9 – Frukost, mysspel, mysdans och kanske en Lärlåt till?

EDIT: En veckas folklig dans NU som smörgåsbord!

NU även för dig som inte har lov eller kan vara med alla dagar! Om ni önskar något riktigt mycket är vi inte omöjliga och justerar därför upplägget för nästa veckas dansträning att ske i form av SMÖRGÅSBORD. Istället för löpande kurs anammar vi metoden från En timme i taget – folkmusikfiol och har utlärning just en timme i taget vid tre tillfällen per dag kl 11, kl 15 och kl 19. Däremellan är det såklart fritt fram att dansa och även vid behov få feedback på just det du önskar. Upplägget innebär att vi under kursens fyra dagar kommer att arbeta med 12 fristående teman där en kan vara med på så många som en har möjlighet till. Till exempel går det ju utmärkt att bara komma på de fyra utlärningstillfällena kl 19 på kvällarna – eller köra intensivt två-tre dagar såsom ungdomarna tänkt sig. Exempel på tema som kan behandlas ser ni i bilden ovan – men vi är öppna för förslag och önskemål om när respektive tema ska gå av stapeln. Så hör av er om ni har något särskilt önskemål – annars är det bara att droppa in och då kostar var timme 50 kr/person.

Danskurs på höstlovet 28-31 okt

För att fler ska hitta euforin och innerligheten i framförallt olika polsketyper men även i vals, menuett, schottis och lite tango erbjuds under höstlovet en fyra dagars utbildning i folklig dans med möjlighet till övernattning i masslogi och buskspel/dans på kvällarna. Kursen är en del av Väggarps superfolkvecka som inleds med Spelmansförbundets höstfest den 26 oktober och avslutas med Lekstugestämma den 1-3 november. Kursen riktar sig både till erfarna folkdansare som vill passa på att en hel vecka få fördjupa sig i det vi älskar och för nya folkdansare som vill arbeta med teknik, samdans och musikalitet i det som dansas på stämmor runt om i landet. Förläggningen på höstlovet är särskilt påtänkt för att landets folkmusikungdomar ska få en plattform att träffas och dansa tillsammans på – även när sommarens stämmor är slut. Därför även ett lägre pris för ungdomar t.o.m. 23 år.
En vecka folklig dans leds av Tove Gladh som i början på 2000-talet drev en tangoskola och tangofestival i Stångby gamla tågstation och undervisade i tango internationellt och lokalt. Med tiden återvände Tove till folkmusiken och det älskade spelmansstämmolivet – och ville dansa mest hela tiden. Tove både undervisar och dansar med hjärtat före och med devisen att alla kan lära sig allt. Som spelman och danskavaljer gästas kursen av Olof Lindgren från Östbjörka utanför Rättvik. Olof har en fantastisk intuitiv känsla för både dansandet och spelandet som garanterat inspirerar dansare att våga pröva både att bara var i dansen och även hitta på alla möjliga hyss däri. Sina tunga dalatraditionsmantel till trots är Olof även nyfiken på allt som kan utveckla och inveckla dansen och tar gärna med nya dansare in i detta utforskande.
Kursen pågår kl 10-16 varje dag och kostar 975 kr för vuxen, 675 kr för studenter och medlemmar i Skånes spelmansförbund och bara 375 kr för barn och ungdomar t.o.m. 23 år. Barnpassning för mindre barn åt föräldrar som går danskurs finns och kostar 200 kr/barn. Övernattning i tält/masslogi samt enkel gemensamhetsmatlagning ingår. Anmälan till tove.gladh@gmail.com senast den 15 oktober 2019.

Program för Lekstugestämma MIKAELI

Fredag den 27 sept
kl 19.00 Föregångerskan – teater i Örtofta
kl 20.15 Dans till Mikaeliallspel – för musik se https://toftabo.wordpress.com/mikaelimusik/
Lördag 28 sept
kl 9 – Frukost, mysspel och samtidig inlärning av Fattig bonddräng på minidurspel
kl 11 Mikaelimysdans
kl 12 Cafe Carpa Cultural öppnar
kl 13 Lärlåt I – Valetpolska I och II
kl 14 Dagens Dans till Mikaelimusik
kl 16 Träna Mikaelivisor med självaste Mikael
kl 17 Lärlåt II med mer Mikaelimusik
kl 18.30 Mikaelimiddag
kl 19.15 Mikaelivisstuga vid brasa 1, 2 eller 3
kl 20.00 Dans till spellista med bl.a. Toftabo husband, trall av Kristina Sörensen och Lekstugelaget – skriv upp dig du med!
kl 24.00 Mikaelsmäss inleds med valetpolskeallspel till dans
Söndag 29 sept
kl 9 – Frukost, mysspel, mysdans och kanske en Lärlåt till?

Lekstugestämma Mikaeli

ÄNTLIGEN…är det dags för Lekstugestämma igen och eftersom vi längtat så mycket blir det en extrainsatt stämma sista helgen i september – som ju också är Mikaelsmäss! På Mikaelsmäss händer det ju traditionellt sett en massa spännande saker, stora festligheter såklart med ”hemvändande kor prydda med blommor, färggranna tofsar och vallpigor som blåste vallåtar i hornen”(sic*)! I Örtofta ges just i år dessutom teaterföreställningen Föregångerskan, som rekommenderas som inledning till en helg full av spel och dans och möjligheter till storfynd i folkbalsmarknadens loppistält. Möjligheten att byta arbete just på Mikeali kommer också högtidlighållas bland annat genom försök med dansbiljetter! Prova på att vara dansspelman och tjäna ihop till veckans förnöjenheter genom noggrann kontroll av dansbiljetterna! Mer info kommer snart – men till teatern kan ni boka biljetter redan nu om andan faller på. Hjärtligt välkomna till förlängning av stämmosommaren i Väggarp!

För källa angående korna: https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/mickelsmass
För biljetter till teater i Örtofta:
https://www.facebook.com/events/2018951595067334/

Lekstugestämma FOLKBAL

Välkomna till Väggarp i våren som redan är sommar och med chansen att få dansa på FOLKBAL i gamla prästgården/församlingshemmet/förskolan med trädgården fylld av kulturtält att crasha i efter dansen! Och bra å (Braån!) att bada i både före efter och ja, t.o.m. under kvällen! 
Vi startar redan på onsdag kväll med allspel till dans och buskspel inne och ute! Hela torsdagen går sedan i baltakt med folkbalslöjdstuga, baldansträning och menuettmiddagsmakeri! Kadrilj,Toftabomenuett, den populära hollandska, polonäs och förhoppningsvis även lite franska baldanser kommer få plats i denna helt unika blandning av Balfolk, Dr Quinn och Lekstugestämma. Som vanligt är du välkommen precis som du är men vi som tycker om maskerad tänker klä på oss kläder vi tycker passar på temat FOLKBAL.

Onsdag 29 maj
kl 18.15 Övning av allspelslåtar
kl 19.00 Allspel till dans – följt av dans till gästande musiker
Torsdag 30 maj
kl 09.00 Frukostmys i tältläger
kl 10.00 FOLKBALSSLÖJDSTUGA – få hjälp med att sätta pricken över i inför kvällens bal – piffa till befintliga kläder, tillverka en hatt, säkerhetsnåla på en volang eller eller fixa KORTLIVAD KUDDKRINOLIN mha lite tyg, kuddar, stoppning för riktigt bulliga höfter…
kl 13-16 FOLKBALSDANSSTUGA – polonäs,kadrilj, chapeloise,Toftabomenuett och Annika Emanuelsson holländska specialare repeteras till ljuvlig musik och kiknande skratt…
kl 16 LÄRLÅT med …folkbaltema såklart! Minidurspel finns att låna!
kl 18.30 Menuettmiddag följt av den FANTASTISKA FÖRSTA FOLKBALEN – spelmän som vill medverka fortsätter höra av sig i pm så kommer snart en spellista här! Klädsel med FOLKBALstema välkommen men inte påbjuden! ♥
Fredag 31 maj kl ??? Frukost, bad och häng hela dagen och FORTSÄTTNING FÖDELSEDAGSKALAS på kvällen. Dagen efter – den 1 juni- efterfestar vi såklart på Hagsta’stämman 2019!!!